blomma Här tänker jag samla sådant som inte direkt hör till intuition.

Gissningslek
Gissningslekar, till exempel, kan nog vara nyttiga även om de bara är lekar. De kan ju hjälpa en att vänja sig vid att försätta sig i en sådan "stämning" som behövs när man tränar eller använder sin intuition på riktigt. Jag kommer regelbundet att ändra orden som ni kan gissa på här.

Meditation
Något som tillhör basen i personlig utveckling (och som jag ser det, är utvecklande av intuitionen en form av personlig utveckling) är meditation. Under de senaste 3 åren har jag mediterat ganska regelbundet, om än långt ifrån så ofta som jag borde och egentligen vill.

Meditationerna har i alla fall gett mig en hel del. Nu kan jag snabbt komma ner i djup avslappning och hämta kraft, bara vara i stillhet eller komma till insikter om sådant jag behöver. Meditation är en bra hjälp i vårt stressande samhälle när vi behöver varva ner, och utan meditation är det nog mycket svårt att utvecklas på insidan på ett naturligt sätt. Vi behöver helt enkelt komma närmare oss själva för att växa, och då är meditationen ett väldigt bra verktyg.

Man kan börja med att sitta tio minuter varannan dag, till exempel, till lugn musik på låg volym, och bara vara. Om tankar kommer kan man låta dem glida förbi utan att bry sig om dem, och efter några veckor börjar kroppen vänja sig vid vad som förväntas. Hjärnan slutar tänka så mycket - den tycker ju också om att meditera nu när den fått smak för det - och kroppens muskler minns hur skönt det var förra gångerna i full avslappning.

Ju mer man mediterar, desto lättare går det och desto mer ger det. Nyckeln är bara att avsätta tid, och vi är väl nästan alla lite av tidsoptimister. ;=) Det bästa är att bestämma med andra att meditera ihop, ungefär som när man lättare kommer iväg att träna om man gör det tillsammans.

När man vant sig vid att meditera i tio minuter, kan man gärna förlänga tiden till minst 20 minuter och upp till kanske max 50 minuter. Det är helt okey om det kanske bara blir en eller ett par gånger i veckan, bara det sker regelbundet och åtminstone 20 minuter i sträck. På nätet kan man hitta mycket tips och goda råd om meditation.