Kuriosa
Gammal Werra 24x36

Bilden visar den allra första kameran jag använde; från 5-årsåldern fram till jag var ungefär 13 år.

Klicka på bilden för att se en till av samma kamera i ett separat fönster. Lite fakta om denna Werra 24x36, tillverkad i Östtyskland:
Objektiv: Jena T 2,8 f=50
Synchro-Compur 1/1 - 1/500

Jag minns inte exakt när jag fick börja låna den här gamla gröna kameran av pappa, men den är inköpt i maj 1961 för 174 kronor (på avbetalning, faktiskt - inflationen har ju gjort sitt) hos "SS-foto" i Sävedalen, Göteborg.

Jag var ofta ute och promenerade med pappa, med kameran i ett band om halsen. Hemma hade vi mörkrum i grovköket och det var alltid lika spännande att se de svartvita motiven klarna i vätskorna, när vi kopierade på papper i de syrligt doftande karen.

Eftersom den här kameran saknar automatik fick jag spana in vilket slags ljus det var i omgivningen och bestämma mig för vilken bländare som passade bäst. En ganska vacker dag utomhus kunde jag t.ex välja bländare 8. Sedan var det till att bestämma slutartid. Det var inte alls särskilt svårt, och ibland tycker jag faktiskt att mina allra bästa bilder är från barndomstiden.

"Hanimex Sport"
I 13-årsåldern köpte jag en egen halvautomatisk och plastig sak av märket "Hanimex Sport", med 35mm-objektiv, för den första lönen för mitt första sommarjobb.

När jag blivit lite äldre fick jag överta pappas gamla Olympus OM-1:a

Eftersom objektivet på min halvautomatiska, plastiga kamera inte var så roligt, även om kameran fungerat bra i många år och gav knivskarpa bilder, så var det ett lyft att gå över till Olympusen. Förresten hade den gamla halvautomatiska kameran fått en liten skada, så den åkte i soporna.

Olympusen använder jag fortfarande. Eller, ja... alldeles för sällan, faktiskt. Mer och mer sällan för varje år som går. Det är ju så bekvämt med digitalkamera! Men det går förstås inte att jämföra kvaliteten i objektiven osv...

Lite kamerahistoria (en sida jag hittat på nätet, där bland annat Olympus OM-1:an nämns)

En stor del av bilderna här på fotoavdelningen är tagna med min Olympus OM-1 med varierande objektiv, och med digitalkameran. Numera tar jag dock inga svartvita bilder.

Jag med min Canon PowerShot S30 Med lånad digitalkamera (en "Canon PowerShot S30"), tog jag bilderna under rubrikerna "Övrigt/fordon" och "MC-semester i Europa" tills jag köpte en egen likadan i oktober 2002.

De senaste heldigitala bilderna ligger bland annat på sidan med höstträd under "Natur allmänt", och "MC-semester i Europa".
(Bilden ovan är tagen i maj 2004)

Åter Huvudsidan